Pollenallergi

Av Hege Garshol Lofthus

Pollenallergi og allergier generelt, er et økende problem.  Allergi oppstår fordi kroppen reagerer på partikler fra omgivelsene som fester seg i slimhinner i f. eks. øye og nese. Partiklene oppfattes som sykdom og kroppen frigjør histaminer for å bekjempe dem. Det oppstår velkjente symptomer som kløe, nysing, rennende øyne og tretthet.

Akupunktur kan være løsningen mot pollenplagene. Etter en gjennomgang av forskningsrapporter i 1996, kunne WHO også fastslå at akupunktur har vist seg mer effektiv enn tradisjonell allergimedisin mot høysnue.

Det er ingen konflikt mellom å bruke vanlige allergimedisiner fra lege samtidig som du får behandling hos homeopat og akupunktør.

Behandlingen kan gis som forebyggende behandling utenom sesongen, eller den kan rette seg mot å dempe de aktuelle symptomene i sesongen. Forebyggende går behandlingen ut på å styrke forsvarsenergien i kroppen og dermed forhindre eller redusere pollenplagene. Forebygging kan man gjøre om høsten, etter at sesongen er avsluttet eller 4-6 uker før årets sesong
Når pollensesongen har startet er hensikten med behandlingen å fjerne eller dempe de akutte plagene. Behandlingen tilrettelegges individuelt mot de plagene som akkurat du har. Akupunktur kan kombineres med vanlige medisiner eller kan brukes alene.

Nålene øker blodsirkulasjonen til neseslimhinnene og slimhinnene i øyet. Pasienten får en svakere reaksjon på pollenpartiklene, og får også mer væske til å rense bort pollenpartiklene han eller hun blir utsatt for. I tillegg reduserer det kløe, rennende nese og trøtthet.