Pusten, livets grunnstoff

En ettermiddag tidlig i oktober kom en mann i 40-årene inn på klinikken i Oslo sentrum. Han hadde booket en time for en undersøkelse og behandling av smerter i nakken samt diffuse fordøyelsesproblemer. Det viste seg også at han følte seg stresset og opplevde at energinivået var synkende.

Etter en kartleggingssamtale og en grundig undersøkelse fant jeg flere områder enn bare nakken som behøvde hjelp. Hos en osteopat er samtalen et viktig verktøy for å få vite hvordan plagende og eventuelle andre skader kan ha oppstått. Jeg fortalte vedkomne om «stresspust». Jeg opplevde at han pustet med skuldrene og snakket på innpust. Utpusten var så å si fraværende.

Det viser seg at trykkforholdene mellom buk og brysthule endres ved «stresspust», og når dette skjer påvirkes hele kroppens sirkulasjon negativt. Hele kroppen behøver sirkulasjon, og pustemuskelen, i tillegg til hjertemuskelen, er en av de viktigste faktorene for å distribuere friskt og næringsrikt blod til cellene i hele kroppen vår.

 

Pustemuskelen

Det mange ikke vet er at vår viktigste pustemuskel sitter rett nedenfor lungene og danner skillet mellom bukhulen og brysthulen. Denne blir ofte kalt mellomgulvet eller diafragma på fagspråket. Det er en tynn og kuppelformet muskel som er skapt for god bevegelse. I hvilestilling ligger diafragma oppe i brysthulen. Når vi puster inn, trekker muskelfibrene seg sammen og muskelen beveger seg nedover og utover. Og ettersom diafragma er koblet til alle indre organer, som hjerte, lever, nyrer, tarmer og ryggrad vil god innpust resultere i en naturlig «massasje» av de indre organene. Dette er årsaken til at magen utvider seg når vi puster inn. På denne måten kan «stresspust» og dårlig bevegelse i diafragma påvirke tarmfunksjonene direkte. Det var dette jeg mistenkte var problemet med fordøyelsen til pasienten jeg hadde innom klinikken.

 

 

En undervurdert egenskap

Pusten er undervurdert, både av helsepersonell og blant folk flest. Vi puster i gjennomsnitt et sted mellom 15 – 30 000 ganger i døgnet, og det er den eneste funksjonen i kroppen som er både bevisst og ubevisst. Dyp og god pust er viktig for både vår fysiske og mentale velvære. På en annen måte kan vi si at pusten er et barometer for våre sinnsstemninger. Små endringer i pusten kan utgjøre store forskjeller i hverdagen. Det fantastiske er at pusten er gratis og det er mye du kan gjøre på egenhånd. Enten om det er på hjemmekontoret, på jobben, bussen, toget, gymmen eller i skogen. Egentlig hvor som helst. Men, før vi kan endre pusten, er det et godt utgangspunkt å bli klar over hvordan vi puster.

Prøv denne enkle øvelsen

Et eksempel på hva du kan starte med å gjøre: Start med å lukke øynene og finn et rolig punkt i deg selv. Prøv å observere pusten. Bli klar over at du puster inn. Og ut. Du kan gjerne legge en hånd på brystet og en hånd på mellomgulvet. Kjenn etter bevegelse samtidig som du puster. Hva opplever du? Hva beveger seg? Brystet eller magen? Kanskje begge? Er det lettere å puste ut eller inn? Du kan gjerne notere observasjonene.

Samspillet i kroppen

Ved overfladisk- eller stresspust vil nakken etter hvert bli overarbeidet. Dette skjer ved at musklene i nakken må jobbe ekstra hardt for å ekspandere brystkassen ved innpust. Når diafragma er anspent og inaktiv må hals- og nakkemuskelaturen rett og slett ta over jobben. Dette kan føre til at nakken blir smertefull og anspent. Vedvarer dette kan det føre til for eksempel hodepine og lavt energinivå.

Etter flere behandlinger opplevde pasienten at plagene forsvant mer og mer. Energinivået økte i takt med at ansiktet ble fylt med glede. Hos denne pasienten jobbet jeg mye med å fjerne spenningene i nakke, rygg og i selve pustemuskelen. Tillegg til bevisstgjøring av eget pustemønster. Samtidig utforsket vi aktuelle hjemmeøvelser som var overkommelige slik at han kunne fortsette hjemme på egenhånd.

Mister man energinivået, mister man som regel både gleden og motivasjonen av å være i aktivitet. På den måten kommer man raskt inn i en ond sirkel som opprettholder og forverrer tilstanden. Heldigvis fikk vi i dette tilfellet rettet opp i ubalansen før det utviklet seg videre.

Dette er et eksempel på kroppens fascinerende samspill. Vi på Akupunkturhuset vil i tiden fremover presentere nye spennende temaer og artikler. Så følg med. Osteopat i Oslo sentrum. Fordøyelsesproblemer. Pustebesvær.

I mellomtiden kan du lese mer om osteopati som behandlingsform her.

 

Stéphane Sterk

Osteopat D.O. MNOF
Akupunkturhuset