Hodepine og migrene

Spenningshodepine og migrene er tilstander vi har god erfaring med her på Akupunkturhuset. Endel av de som oppsøker oss vil forsøke alternativer til medikamenter, andre vil benytte akupunktur i tillegg til medisinene de allerede går på. Det finnes en rekke vanlige årsaker til hodepine; stress, endret eller økt belastning på nakke og skuldre som følge av graviditet, søvnplager, feilbelastning, dårlig inneklima og spenninger i muskulatur i nakke/rygg er blandt disse. Faktorer som arv, kosthold og medikamentbruk spiller også inn. 

Akupunktur brukes både forebyggende og symptomlindrende i forbindelse med hodepine og migrene. Dersom man i tillegg har muskulære spenninger i rygg, nakke eller kjeve kan det være fint å kombinere med IMS,  massasje eller kopping.

Vi identifiserer hvilken type hodepine du har, og hvordan musklene dine er med på å påvirke hodepinen. Uavhengig av hvilke type er nøkkelen til å påvirke den i positiv retning er å tenke helhetlig på problemstillingen. Se sammenhengen mellom plagen, hverdagen og kroppen. Behandlingen er ofte kombinasjon av akupunktur, koppingmassasje, triggerpunktbehandling og hjemmeøvelser/trening.  Dette er noe vi har god erfaring med å møter ofte i klinikken.

Spenningshodepine

Hvordan smerten oppleves (dens karakter) og lokalisasjon vil variere for den enkelte. Spenningshodepine sitter typisk i nakke/bakhode og kan spre seg fra muskelen øverst på skulderen (Øvre trapezius) til tinning/panne. Ofte kan vi under behandling lokalisere hvilke muskler som fremkaller spenningshodepinen. I perioder uten hodepine kan smertene fremprovoseres midlertidig ved å palpere den aktuelle muskulaturen. Dette hjelper oss å fastslå hvor vi skal rette behandlingen.

Cervikogen hodepine

Beskrives som ensidig, oftest lokalisert i bakhodet. Tenderer til utstråling fram mot tinning, kjeve, nakke, skulder/arm samme side. Smerten blir ofte fremprovosert av nakkebevegelser og/eller trykk på nakkestrukturer.  Smerten kan variere fra mild til mer intens smerte. 

Migrene

Ved migrene sitter smerten som regel i ene halvdelen av hodet. Den kan sitte bak øyet eller spre seg mot nakken. Smerten er ofte skarp, kraftig og pulserende. Nøyaktig hva som skjer i hjernen under et migrene anfall har forskere enda ikke svar på. Det de vet er at under anfall er både hjernens elektriske aktivitet og blodsirkulasjon endret. 10 -20 % av de som har migrene opplever å få aura som et forvarsel før de får migreneanfall. Aura som går over uten migrene forekommer også. Aura kan opptre som flimrende syn eller lysglimt, andre opplever redusert eller endret syn som foreksempel problemer med å bedømme dybde. Andre symptomer kan være merkelige følelser i ansiktet eller en arm, eller plutselig muskelsvakhet.  Aurasymptomene opptrer gjerne i en bestemt rekkefølge. Dersom du opplever symptomer som endret følelse i ansikt eller plutselig muskelsvakhet uten tidligere å ha hatt migrene er dette noe som krever konsultasjon hos lege.