Ryggsmerter

Vanligere enn du tror

I løpet av livet vil ca 80% oppleve ryggsmerter en eller flere ganger. Og i 5-10% av disse tilfellene kan prolaps (irritasjon på nerver) være årsak til smertene, og 1% skyldes alvorlig skade. Prolaps er relativt vanlig, og det er sjeldent farlig. Hos 80-90% er årsaken ukjent og kalles spesifikke ryggsmerter. Med andre ord er ryggsmerter oftest helt ufarlig og forsvinner over tid.

Hverdagsaktivitet – Motion is lotion

Ved varige smerter i ryggen kan dette skyldes at kroppen ønsker å beskytte den, og dermed blitt mer sensitiv i ryggen slik at mindre stimuli gir like stor smerte. Det er helt normalt og som regel forsvinner det etter noen dager/uker. Det å være i bevegelse er ofte den beste medisin for å bli kvitt smertene. Ryggen vår er skapt for bevegelse og variasjon. Mye stillesitting og statisk arbeid er noe av tingene som kan gi ryggsmerter. Det trenger ikke være på styrketrening på treningssenter eller lange løpeturer i marka – helt enkle hverdagsaktivieter som er gjennomførbare. Gå til jobb, en tur, vaske tøy eller leke med barna. Stol på ryggen din – den er sterkere enn du tror!

Osteopati behandling

Det er ikke noe godt å gå rundt med vondt i ryggen, når smerten ikke blir bedre av fysisk aktivitet eller setter begrensinger for hva du kan gjøre i hverdagen – da kan det være lurt med litt hjelp på veien.

Målet ved osteopati behandling er å finne sammenhengen mellom plagene, kroppen og hverdagen til pasienten. Problemet er ikke alltid der smerten sitter, men kan komme av nedsatt funksjon et annet sted i kroppen. Behandlingen baseres på medisinsk vitenskap, teoretiske kunnskap, forskning og erfaring. Behandlingsteknikkene varier fra aktiv tøying og strekking, manipulasjon («knekking»), bløtvevsbehandling, rådgiving og veiledning. Behandlingen er trygg og tilrettelagt etter din kropp og dine behov – og egner seg for pasienter i alle aldre.