Seteleie er betegnelsen på at fosteret ikke snur seg med hodet ned i morens bekken før fødselen. En stor andel fostre ligger i seteleie tidlig i svangerskapet. De fleste av disse snur seg spontant mot slutten av graviditeten.

Dersom babyen din ligger i seteleie når termin nærmer seg, vil jordmor eller lege henvise deg til undersøkelse på sykehuset. Denne foregår normalt i uke 37. Under undersøkelsen steimeres barnets størrelse og leie bestemmes. I tillegg tas ultralyd og i noen tilfeller CT-bilde av bekken. Du får også en samtale med informasjon om setefødsel og keisersnitt. Dersom det avgjøres at du av ulike årsaker ikke bør føde vaginalt, blir en dato for keisersnitt bestemt. Noen leger tilbyr ekstern vending, at de forsøker å snu barnet til hodeleie ved å foreta ulike håndgrep på magen, dersom forholdene ligger til rette og den gravide ønsker dette.

Moxa og seteleie

I kinesisk medisin bruker vi moxa i tillegg til akupunktur for å øke sjansene for at babyen snur seg til hodeleie. Moxa består av en urt som tørkes og presses til en «sigar». Den tennes på, og brukes til å varme opp et punkt på lilletåen. Vi anbefaler at man starter denne behandlingen fra uke 34.

Moxabehandlingen utføres som en serie behandlinger . Vi lærer deg hvordan du selv utfører behandlingen og legger opp til at du kan gjøre denne hjemme hos deg selv.