Prostatitt er betennelse i prostatakjertelen. Kjertelen ligger rundt menns urinrør og har som oppgave å skille ut prostatavæske. Denne væsken er svakt alkalisk og bidrar til at sædceller beveger seg bedre.

Prostatitt kan være akutt eller kronisk. Den akutte formen oppstår som følge av en bakterieinfeksjon, f.eks. klamydia. Dette behandles med antibiotika.

Kronisk prostatitt og kronisk bekkensmertesyndrom

Kronisk prostatitt kan ha bakteriell eller ikke-bakteriell årsak. Kronisk bakteriell prostatitt forårsakes av ulike bakterier som f.eks. klamydia, mykoplasma og E.coli. Kronisk ikke-bakteriell prostatitt kalles også kronisk bekkensmertesyndrom. Det er usikkert om denne lidelsen faktisk har sammenheng med prostata.

Symptomer på prostatitt:
  • Smerter i mellomkjøttet (området mellom pungen og anus). Smertene kan stråle til pungen, penis, lysken, rygg eller mage.
  • Smerter i forbindelse med eller etter sædutløsning er vanlig.
  • Vannlatningproblemer. Smerter i forbindelse medvannlatning, tømmingsproblemer, plutselig trang til vannlatning som kan resultere i urinlekkasje, og nattlig vannlatning.
  • Utflod fra urinrøret. Blodtilblandet sæd.

Kroniske prostataplager medfører for mange nedsatt livskvalitet. Det kan være vanskelig å gjøre hverdagsaktiviteter, som følge av dette opplever mange depresjon som en følge av sykdommen. For noen vil kronisk prostatitt og kronisk bekkensmertesyndrom henge sammen med erektil dysfunksjon.

Prostatitt og akupunktur

Vi opplever at menn med prostataplager får lindring av akupunktur. Innen akupunkturen anses smerter som et tegn på stagnasjon eller dårlig flyt. Behandlingen tar derfor sikte på å gi bedre blodsirkulasjon i nedre del av magen/bekkenområdet og smertelindring. Vi fokuserer også på tiltak du selv kan gjøre for å få det bedre, og vil derfor gi livsstilsråd tilpasset deg.

En Cochrane-gjennomgang fra 2018 viser at akupunktur kan bidra til å lindre symptomer hos menn med kronisk prostatitt/ kronisk bekkensmertesyndrom.

 

Akupunkturhusets 5 gode råd ved prostatitt

 

  1. Unngå avkjøling av underliv og føtter.
  2. Unngå langvarig sitting og sykling. Sykler du endel kan det være lurt å bytte sykkelsete.
  3. Lokal varme kan dempe lokale symptomer, ta deg foreksempel et karbad.
  4. Regelmessig fysisk aktivitet har ofte en gunstig effekt på tilstanden.
  5. Et aktivt seksualliv med regelmessig utløsning fremmer slimavgang fra prostata og kan bidra til bedre prostatahelse.
Prostatitt og Prostatakreft

Ett fellestrekk for mange menn som plages med kronisk prostatitt/bekkensmertesyndrom er angst og bekymring for alvorlig sykdom. Dette kan igjen føre til anspenthet som igjen kan føre til ytterlige plager. Det er viktig å ta symptomer på prostatalidelser alvorlig da tidlige symptomer på prostatakreft kan forveksles med prostatitt. En grundig utredning hos lege/urolog kan utelukke sykdom og bidra til å redusere angsten. Videre kan for eksempel kognitiv terapi hjelpe mot negative tankemønstre. Menn over 50 år oppfordres til jevnlig sjekk av prostatakjertelen og test av PSA (Prostata Spesifikt Antigen), som er forhøyet ved forstørret prostata.  Du kan lese mer om prostatakreft på Kreftforeningen.no