Mange gravide opplever i perioder av svangerskapet å ha smerter. Det er typisk å ha ryggsmerter og smerte i nakke og skulder, mange har og smerter i ribbeina. Smertene skyldes at den voksende magen tipper tyngdepunktet ditt fremover. Magemusklene dine tøyes og trekkes fra hverandre og livmoren og babyen tynger bekkenbunnen. Kombinasjonen av disse faktorene skaper mer spenning og belastning på baksiden av kroppen.

Kanskje er du:
-Sliten og trøtt i korsryggen når du har stått eller gått en stund
-Stiv i ryggen når du reiser deg etter å ha sittet en stund
-Plaget med smerter eller verking i setet og ned i ene, eller begge bena
-Plaget med smerter i ribbena

6 ting du selv kan gjøre for å redusere smertene

Først og fremst er det viktig å lytte til kroppen din. Dersom du får vondt i ryggen av å stå eller gå for lenge av gangen ta pauser, bytt stilling ofte.

-Ta det mer med ro. Forsøk å planlegge gjøremål og avtaler slik at du ikke må stresse for å nå de.

-Tren litt. Det er ikke anbefalt å starte hardtrening dersom du ikke har trent før graviditen, rolige styrkende øvelser går derimot veldig bra. Hjemmeøvelser er en god start.

-Svøm! Svømming er avlastende og oppleves av mange som en god form for trening.

-Be om tilrettelegging på jobb. Jobber du på kontor kan en hev/senkpult gjøre en stor forskjell. Kanskje kan du legge deg litt nedpå i lunsjen for å strekke på ryggen også?

-Bli bevisst kroppsholdningen din. Det er lett å bli lut i skuldrene når magen føles tung og skuldrene vonde. Dette fører lett til en ond sirkel der de lute skuldrene fører til spenninger og feil bruk av muskulaturen. Det kan ofte være lurt å ta en titt i speilet, for å se hvordan du sitter og står. Om du føler at skuldrene ender opp under ørene kan du forsøke å rulle skuldrene fram og opp, før du lar de falle ned på plass.

-Skaff deg en god bh. I løpet av svangerskapet vokser brystene og det er viktig å benytte en bh som sitter godt og har gode skulderstropper som er brede nok til å fordele vekten av brystene.

Akupunktur og smerter

Har du mye smerter over tid og vansker med å få hvilt deg og sovet skikkelig går dette ofte utover energien og livskvaliteten. For mange fører dette til et svangerskap som er tyngre enn det trenger å være. Det er derfor viktig å ta noen grep, for at du skal få det bedre.
Vi har god erfaring med akupunkturbehandling av smerter hos gravide. I behandlingen benytter oss av ulike punkter som gir smertedemping, avspenning og mer energi.

For å lese om hvilke andre plager hos gravide vi behandler se her.