Mange kvinner plages med menssmerter eller dysmenorré som det heter på latin.

Sett med vestlig medisinske briller kommer smerter i forbindelse med mens trolig av en overproduksjon av prostaglandiner. Disse får livmoren til å trekke seg sammen for å støte ut livmorslimhinnen. For endel kvinner medfører denne prosessen smertefulle kramper i livmoren. I følge Medicinenet.com. har kvinner som sliter med kraftige menssmerter prostaglandin-nivåer i blodet som er 5-13 ganger høyere enn hos kvinner som ikke får kramper.

Endometriose og adenomyose

For endel kvinner er det endometriose og den mer ukjente sykdommen adenomyose som forårsaker sterke menssmerter. Kort fortalt er begge sykdommer hvor vev fra endometriet (slimhinnen som kler innsiden av livmoren) er på avveie. Ved endometriose finnes endometrievev som punkter og cyster i bukhulen, feks på eggstokkene og egglederne. Adenomyose innebærer at endometrievev vokser inn i muskelveggen til livmoren. Symptomene på de to sykdommene ligner, men ved endometriose er det vanligere å ha smerter før mens og under mens. Ved adenomyose vil du ofte ha enda kraftigere smerter i tillegg til veldige menstruasjonsblødninger. Disse smertene blir gjerne verre etter fødsler.

Menssmerter slik vi ser det innen akupunkturen

Selvom det for mange kvinner er vanlig å ha menssmerter er det slik innen tradisjonell kinesisk medisin at smerter alltid er tegn på en stagnasjon. Hos noen er dette tydelig ved at det kommer koagulert blod ut med menstruasjonen.

Når i syklusen smertene oppstår og hvilken kvalitet smertene har vil bestemme hvilke punkter som skal benyttes. Menssmerter kan oppleves som utspilthetsfølelse, brennende, kramper, stikkende og de kan sitte i magen, ryggen eller som tyngdefølelse i underlivet. Smertene kan for noen ledsages av kvalme og oppkast, ørhet og svimmelhet.

 

Akupunktur- et godt alternativ til smertestillende tabletter

For mange kvinner fører sterke menssmerter og andre plager relatert til syklus som PMS, brystømhet og humørsvingninger til redusert livskvalitet. Ofte avfeies kvinner med at dette bare er noe som «er sånn» og at en må leve med det, eventuelt ta smertestillende. Men det trenger ikke være slik!

For noen fungerer vanlige reseptfrie smertestillende dårlig, og mange ønsker alternativer. Ved behandling av menssmerter benytter vi punkter som beveger blod og energi i bekkenet og på den måten lindrer smerter og kramper. Det finnes også en rekke andre punkter som virker smertestillende som vi bruker når de er indikert.

 

Hva du kan gjøre selv for å få mindre menssmerter:

  • Lett trening i form av gåing, jogging eller yoga før og under mens kan bidra til mindre smerter og bedre flyt av energi og blod i underlivet.
  • Bruk varmeflaske. For noen lindrer det å benytte varmeflaske på mage eller korsrygg.
  • Reduser inntaket av koffeinholdige drikker som kaffe og energidrikker.
  • Enkelte føler seg bedre dersom de øker inntaket av omega 3- fettsyrer.
  • Dersom du plages mye med kramper kan magnesiumtilskudd hjelpe.