Hvordan virker akupunktur? Dette er et spørsmål vi som akupunktører ofte møter. Nedenfor får du en oversikt over noen av akupunkurens virkningsmekanismer.

Smertedemping

Den smertedempende effekt av akupunktur er godt dokumentert. Den spinale og thalamiske portteori forklarer hvordan akupunktur fungerer via ryggmargen og thalamus.  I tillegg stimulerer akupunktur til egenproduksjon av bl.a. endorfin. Andre stoffer som blir frigjort – f.eks serotonin – forklarer noe av den positive effekten akupunktur kan ha på pasienters psykiske tilstand.

Forskning viser at akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer som virker utvidende på blodårene. Dette bedrer  perifer sirkulasjon. Ved at gjennomblødningen i muskulaturen bedres virker akupunkturen muskelavslappende.

 

Immunforsvaret og hormonelle effekter

Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter . Blandt annet kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon mv. Moderne vitenskap er i ferd med å forklare både generelle virkningsmekanismer og spesifikke effekter av akupunktur. (For å lese mer om virkningsmekanismer kan du gå til Akupunkturforeningens oppslagsverk, dette finner du her).

Fortsatt gjenstår det en del spørsmål som står ubesvart, men videre forskning vil trolig bidra til å forklare flere av akupunkturens gunstige effekter. En av de som har bidratt til større forståelse for akupunkturens virkningsmekanismer de siste årene er briten Hugh MacPherson.

Hugh MacPherson jobber ved Universitetet i York og ble i 2016 Englands første professor i Akupunkturforskning. Han forsker på en rekke felt innen akupunkturfaget så som hvor effektivt akupunktur er for enkelte plager, pasientsikkerhet, kosteffektivitet og virkningsmekanismer som kan forklare akupunkturens effekt. I sin forskning tar han i bruk neuroimaging, der han blant annet bruker MRI-scanner for å undersøke hva som skjer i hjernen under akupunktur. Disse studiene har blitt møtt med stor forskningsmessig interesse og har blitt vist på BBC Science and BBC’s «Trust Me I Am A Doctor».

Du kan lese mer om Will MacPherson på hans hjemmeside: http://www.hughmacpherson.com/