Seteleie er betegnelsen på at fosteret ikke snur seg med hodet ned i morens bekken før fødselen.

Hvis babyen din ikke har snudd seg med hodet ned i uke 37, vil du bli henvist til undersøkelse på sykehuset. Det tas da et røntgenbilde av bekkenet for å se om det er stort nok til at du kan føde vaginalt. Dersom det ikke er det, eller det er andre grunner til at du ikke kan føde vaginalt, blir en dato for keisersnitt bestemt. Noen leger tilbyr ekstern vending, at de forsøker å snu barnet til hodeleie ved å foreta ulike håndgrep på magen, dersom forholdene ligger til rette og den gravide ønsker dette.

I kinesisk medisin bruker vi moxa i tillegg til akupunktur for å øke sjansene for at babyen snur seg til hodeleie. Moxa består av en urt som tørkes og presses til en «sigar». Den tennes på, og brukes til å varme opp et punkt på lilletåen. Vi anbefaler at man forsøker denne behandlingen mellom uke 34 og 36. Jo tidligere, jo større sjanse for at babyen skal snu seg!

Den første behandlingen utfører vi her på klinikken og resten kan du gjøre hjemme selv.

Vi kan vise deg stillinger som gjør det lettere for babyen å snu seg. Vår doula kan kan lære deg Spinning babies-teknikker som er beregnet på å skape balanse i bekkenet og bedre rom for babyen slik at hen lettere kan snu seg. Disse teknikkene kan du så gjøre hjemme. Vår jordmor kan kjenne på magen hvordan babyen ligger, og lytte på hjerteslagene for å være sikker på at hen har det bra. Hun kan og informere om hvordan en fødsel med seteleie, eller et keisersnitt foregår.